Beveiliging WordPress: Checklist voor onderhoud van jouw WordPress-website

Als eigenaar van een WP-site is het van essentieel belang om de beveiliging en bescherming van je site (of die je beheert) serieus te nemen.

Niet om je bang te maken, maar het internet is niet de veiligste plek en er zijn veel hackers op zoek zijn naar zwakke plekken om toegang te krijgen tot je WordPress-website. Deze individuen kunnen gevoelige informatie stelen, schade aan jouw site veroorzaken of zich bezighouden met andere kwaadaardige activiteiten. Daarom is het cruciaal om proactieve maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je website adequaat beschermd is.

Eén manier om dit te doen is door regelmatig onderhoudstaken uit te voeren en de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen te implementeren. Door de richtlijnen in deze checklist te volgen, kun je de juiste stappen nemen om jouw website te beveiligen en te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Houd er rekening mee dat er geen waterdichte methode is om het risico op aanvallen volledig te elimineren, maar door ijverig en proactief te zijn, kun je de kans op problemen minimaliseren!

beveiliging

Mijn website hacken? Wat hebben ze daar aan?  

Je denkt misschien dat jouw website niet interessant is voor hackers? Ik heb immers geen groot bedrijf of bank waarbij iets te halen valt, toch? Maar hackers zijn vaak op zoek naar kwetsbaarheden in websites, die ze kunnen misbruiken om bijv. phishing-code op te plaatsen. Zo kan het bijvoorbeeld dat na een hack phishingmails vanaf je website worden verstuurd, waardoor je bedrijf een slechte naam krijgt. Of je website dient als landingspagina voor een hacker, waarbij bezoekers wordt gevraagd om hun bankgegevens in te vullen voor een nieuwe bankpas. Niet heel fraai allemaal en dat wil je voorkomen. 

Wat voor soort aanvallen moet ik aan denken bij WordPress?

  • Ongepatchte WordPress Core en Plugins en Thema’s: Regelmatig worden er beveiligingsupdates uitgebracht voor zowel de WordPress core als voor plugins en thema’s. Het niet up-to-date houden van deze componenten kan leiden tot kwetsbaarheden die door kwaadwillenden kunnen worden misbruikt. Ze kunnen dus code op de webserver installeren, zonder dat je het ziet. De website draait vaak gewoon door. 

  • Brute Force Aanvallen: Aanvallen waarbij geautomatiseerde scripts talloze wachtwoordcombinaties proberen om toegang te krijgen tot de admin interface van WordPress. Dit kan vooral problematisch zijn als er zwakke wachtwoorden worden gebruikt.

  • SQL-Injecties: Dit is een techniek waarbij kwaadaardige SQL-code wordt ingevoerd in een invoerveld met als doel toegang te krijgen tot de database of om deze te manipuleren. Plugins die niet goed gevalideerde gebruikersinvoer hanteren, kunnen hier gevoelig voor zijn. Concreet betekent dit dat ze vaak toegang krijgen tot het backend van de website en alles kunnen veranderen. 

  • Cross-Site Scripting (XSS): Bij XSS-aanvallen injecteert een aanvaller kwaadaardige scripts in webpagina’s die worden bekeken door andere gebruikers. Dit kan leiden tot het kapen van sessies, het stelen van cookies of het omzeilen van toegangscontrole.

1. Hou je WordPress-versie up-to-date

Het is cruciaal om de beveiliging van je WP-site prioriteit te geven. Één van de belangrijkste stappen om dit te bereiken is door er altijd voor te zorgen dat je de laatste versie van WordPress gebruikt. Recentere versies van WP bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches en noodzakelijke bugfixes. Het is aan te raden om regelmatig te controleren op beschikbare updates en ervoor te zorgen dat je ze onmiddellijk installeert zodra ze beschikbaar zijn. Het is belangrijk om de betekenis van het updaten van jouw site niet te onderschatten om elke beveiligingslek te voorkomen die aanvallers kunnen exploiteren. Een proactieve benadering van website beveiliging is essentieel om je website veilig te houden tegen potentiële bedreigingen of cyberaanvallen. Door consequent de nieuwste updates te monitoren, kun je de integriteit van jouw site beschermen en haar functionaliteit behouden.

2. Update thema's en plugins

Naast het updaten van WordPress zelf, is het ook belangrijk om de thema’s en plugins up-to-date te houden. Verouderde thema’s en plugins kunnen beveiligingslekken bevatten die hackers kunnen misbruiken. Controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn en werk de thema’s en plugins bij naar de nieuwste versies. Dit is samen met de eerste stap het allerbelangrijkste voor de beveiliging van je WordPress site. Bedenk wel dat updates van WordPress soms mis gaan en de website hierdoor offline kan gaan… Zorg dus altijd voor een recente back up van alle bestanden en de database. Die backups zijn ook heel handig voor als een website al gehackt is!

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een fundamentele maar vaak verwaarloosde beveiligingsmaatregel. Zorg ervoor dat je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor zowel jouw WP-beheerdersaccount als voor andere gebruikersaccounts op je site. Vermijd eenvoudig te raden wachtwoorden en overweeg het gebruik van een wachtwoordbeheerder om je wachtwoorden veilig en georganiseerd te houden. Naast de wachtwoorden zijn ook de gebruikersnamen belangrijk. Een gebruikersnaam als ‘admin’ is makkelijk te raden kan dus beter worden vervangen door een echte naam.   

4. Beperk inlogpogingen

Om brute force-aanvallen op je WP-loginpagina te voorkomen, kun je het aantal toegestane inlogpogingen beperken. Dit kan worden bereikt met behulp van een plugin zoals “Limit Login Attempts”. Door het aantal inlogpogingen te beperken, maak je het moeilijker voor hackers om wachtwoorden te raden en jouw site binnen te dringen.

5. Installeer een WordPress-beveiligingsplugin

Als websitebeheerder van een WP-website is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de beveiliging van je website. Gelukkig zijn er verschillende beveiligingsplugins beschikbaar die kunnen helpen om de website veilig te houden. WordPress-beveiligingsplugins zoals Wordfence, Sucuri Security of Solid Security (voorheen iThemes Security) bieden verschillende functies aan, waaronder malware-scans, firewallbescherming en brute force-aanvalsdetectie.

Door het installeren van een gerenommeerde beveiligingsplugin en deze te configureren volgens de aanbevolen instellingen, kunt je de website beschermen tegen verschillende soorten aanvallen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je website en volledig kunt richten op de inhoud. We raden daarom zeker aan te overwegen om een beveiligingsplugin te installeren om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen.

6. HTTPS?

Dit is vaak een misvatting; Domeinnamen die geen slotje (SSL) hebben zijn niet veilig. Dat is althans wat de browsers ons doen geloven. Het slotje geeft eigenlijk alleen maar aan dat het verkeer van en naar een website is versleuteld. Dus als je ergens een wachtwoord moet invullen, dan is het belangrijk dat een website gebruik maakt van https, maar het zegt weinig over hoe de website zelf is beveiligd. 

Domeinnamen zonder SSL (geen slotje), dus gewoon met http://… haken veel mensen af, omdat ze denken dat het onveilig is. Alleen daarom al is het goed om te zorgen voor een werkend en geldig SSL certificaat. In veel gevallen kunnen die gratis worden gegenereerd of worden ze beschikbaar gesteld via de hosting. 

7. Login URL veranderen

Het wijzigen van de standaard WordPress login-URL is een effectieve manier om je website te beschermen tegen brute force-aanvallen en kwaadwillende scripts die automatisch proberen in te loggen. Met de Solid Security plugin kun je dit eenvoudig realiseren. Solid Security (voorheen bekend als iThemes Security) biedt een intuïtieve manier om je login-URL aan te passen. In plaats van de standaard wp-login.php of wp-admin URL te gebruiken, kun je een aangepaste URL instellen die alleen jij kent. Dit maakt het voor aanvallers veel moeilijker om je inlogpagina te vinden, laat staan om ongeautoriseerde toegang te verkrijgen. Na het installeren en activeren van Solid Security, kun je de login-URL wijzigen via het “Hide Backend” onderdeel van de plugin. Hier kun je een nieuwe, unieke URL kiezen die moeilijk te raden is. Vergeet niet om deze nieuwe URL goed op te slaan, want zonder deze toegang tot de inlogpagina kun je niet meer inloggen op je eigen site!

8. 2-factor-authenticatie (2FA)

2-factor-authenticatie (2FA) voor WordPress is een beveiligingsmaatregel die een extra laag bescherming toevoegt aan het inlogproces van je website. In plaats van alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te vereisen, vraagt 2FA om een tweede verificatiefactor. Dit zorgt ervoor dat zelfs als een aanvaller je wachtwoord weet, ze nog steeds een tweede bewijs van authenticatie nodig hebben om toegang te krijgen tot je WordPress-dashboard.

Hoe werkt 2FA?
Het traditionele inlogsysteem vereist alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit kan echter kwetsbaar zijn als de inloggegevens worden gestolen, bijvoorbeeld door phishing, brute force-aanvallen of datalekken. 2FA voegt een tweede stap toe, waarbij je naast je wachtwoord ook een eenmalige code moet invoeren die meestal wordt gegenereerd door een app op je smartphone (zoals Google Authenticator of Authy), of die via SMS of e-mail naar je wordt gestuurd.

9. Iets technischer; Salt Keys

Een Salt hash is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan de wachtwoorden die in de database zijn opgeslagen. Het werkt door een willekeurige reeks tekens, de “salt”, aan elk wachtwoord toe te voegen voordat het wordt gehasht. Dit maakt het voor aanvallers veel moeilijker om wachtwoorden te kraken, zelfs als ze toegang krijgen tot de gehashte wachtwoorden. In WordPress kun je deze extra beveiliging eenvoudig implementeren door de AUTH_KEY, SECURE_AUTH_KEY, LOGGED_IN_KEY, en NONCE_KEY waarden in het wp-config.php-bestand aan te passen. Het regelmatig bijwerken van deze keys verhoogt de beveiliging van je website aanzienlijk.

Is WordPress dan wel veilig?

In dit artikel hebben we een checklist besproken voor het onderhoud van WordPress, met de nadruk op het waarborgen van beveiliging en bescherming. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, de WP-versie up-to-date te houden, thema’s en plugins bij te werken, sterke wachtwoorden te gebruiken, inlogpogingen te beperken en een WP-beveiligingsplugin te installeren, kun je de beveiliging aanzienlijk verbeteren en is de kans op beveiligingsproblemen minimaal

Hoe doen wij dat voor onze klanten?

Eigenlijk hetzelfde als de stappen hierboven; dus gebruik maken van de juiste plugins om aanvallen te blokkeren, zodra er beveiligingsupdates uitkomen => installeren en zorgen dat de wachtwoorden lang en complex genoeg zijn. Met deze stappen is de kans op problemen met hackers vele malen kleiner en kun je weer met een gerust hart gaan slapen 💤 Omdat we voor een groot aantal klanten periodiek onderhoud uitvoeren, kunnen we deze websites beter monitoren en vrijwel altijd problemen voorkomen.  

Neem gerust contact met ons op via onderstaand formulier voor deskundig advies en assistentie. Jouw gemoedsrust en de veiligheid van je website zijn onze prioriteit.

Contact website onderhoud
CC Websolutions neemt uw privacy serieus. Uw gegevens worden alleen gebruikt om
contact met u op te nemen en niet langer bewaard dan noodzakelijk. Lees onze
privacyverklaring voor meer informatie.